Sla navigatie over

Eeklo dooft

EEKLO BESPAART ENERGIE DOOR STRAATVERLICHTING ’S NACHTS TE DOVEN

Tussen middernacht en 5 uur ’s morgens wordt de openbare verlichting in verschillende Eeklose straten uitgeschakeld. Daarmee bespaart de stad 30% op het energieverbruik van de openbare verlichting. De regeling geldt niet op vrijdagavond en zaterdagavond.  

In deze tijden van energiecrisis wil het stadsbestuur dan ook solidair zijn en zelf inspanningen leveren om het energieverbruik te verminderen. Daarnaast heeft de stad ook een voorbeeldfunctie naar de burgers toe.

Het college van burgemeester en schepenen ging daarom op 27 september 2022 al in op het voorstel van Fluvius om een deel van de openbare verlichting te doven gedurende bepaalde uren. Dit is echter enkel mogelijk wanneer er in de bestaande distributiecabines een nieuwe voorgeprogrammeerde zekering wordt geplaatst waarop de openbare verlichting is aangesloten. Die zekering regelt wanneer de verlichting juist wordt uitgeschakeld. De aanpassingen aan de distributiecabines gebeuren door Fluvius zelf.

Niet alle straatverlichting op het Eekloos grondgebied wordt gedoofd. Op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het kabinet Peeters zal de verlichting langs de gewestwegen niet worden uitgeschakeld. Het gaat om N499 richting Aalter, N434 richting Sint-Laureins, N455 van Balgerhoeke richting Sint-Laureins en de N9 tussen Maldegem en Lievegem. Hierdoor zal de verlichting in sommige zijstraten langs de gewestwegen ook nog branden, gezien die verlichting centraal wordt gestuurd op cabineniveau en dit niet altijd afzonderlijk te programmeren valt. 

Fluvius liet pas op 28 november definitief weten welke straten worden gedoofd en welke zullen blijven branden. Hierdoor kan er nu pas worden gecommuniceerd over de individuele straten. Ondertussen werd de laatste cabine met een zekering aangepast waardoor de verlichting in verschillende straten op ons grondgebied wordt gedoofd ’s nachts.

Concreet wordt de verlichting in alle straten gedoofd, met uitzondering van de volgende straten: 

N499 – Veldekens-Vaart; Moeie; J. Geirnaertstr; R. Vermaststraat

N434 – Zandvleuge; Zandberg; Stuifzandstraat; Vromboutstraat (tot aan de Colruyt); Bus (2 lichten); Hoogstraat

N455 – P. Bontestraat (+/- tot halverwege)

N9 – Brugsesteenweg (t.h.v. Delhaize); K. Boudewijnlaan; eerste deel van de St.-Jansdreef; Elzenboslaan; Gr. Johannalaan + 2 lichten in de Turfstraat

N9 – Oostveldstraat tot aan de psychiatrie + een deel van het fietspad


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder