Sla navigatie over

Oplaadpunten voor elektrische wagens op Markt en Kruger

Inderdaad, ook aan de sporthal, het station, Ocmw, stadskantoor en op verschillende parkings in Eeklo komen er tegen 2020 nog eens 8 extra laadpalen bij. De Waele kon zowel de laadpaal als het elektrisch rijden ervaren dankzij garage Citroën Lievens Eeklo die een auto ter beschikking stelde voor de demo.

Eandis over de installatie van 2500 oplaadpunten;

Zowel in 2017 als in 2018 gaan de eerste van in totaal 2 500 nieuwe publieke laadpalen in Vlaanderen in dienst, waarvan al minstens één in elke gemeente. Vorig jaar zijn in de stad Eeklo de eerste laadpalen geplaatst op de Markt en aan het Krugerpark. De laadpalen werden vandaag officieel in dienst genomen. Dit jaar komen er nog twee nieuwe laadpalen bij aan de parking station ter hoogte van het Ballonmonument en aan het nieuwe zwembad. De stad voorziet in 2019 nog een laadpaal in de Pastoor De Nevestraat en aan het OCMW-gebouw in de Zuidmoerstraat en ook voor 2020 zijn er nog 2 plaatsen die we kunnen installeren.

Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2 500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Eandis en Eeklo bepaalden in overleg waar de publieke laadpalen het best werden voorzien rekening houdende met het lokale parkeerbeleid, autodeellocaties, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 m een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

Waar wordt het meest opgeladen?

Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden. Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en de afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen.

Plaatsen met publieke laadpalen zijn terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Laadpaal op verzoek

Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Particulieren kunnen de kosteloze plaatsing van een publieke laadpaal in de buurt bij Eandis aanvragen via een online webtool op www.eandis.be/laadpaal-aanvragen.

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2 500 publieke laadpalen.

Wat verwacht de elektrische rijder?

Eenvoudig opladen aan een marktconform laadtarief is een manier om drempels weg te werken. Het zal mogelijk zijn om met de meest voorkomende laadkaarten toegang te krijgen tot de 2 500 publieke laadpalen.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder