Sla navigatie over

Nieuwe aanplant middenberm

NIEUWE AANPLANT MIDDENBERM

De planten op de middenberm door het centrum van Eeklo worden onder handen genomen. Morgen starten de voorbereidende werken (kruid wieden, planten verplaatsen, boombanden terug aanbinden). Later deze week wordt er gestart met het aanplanten van rozen, klimop en blauwbaard. Daaropvolgend worden de vaste planten aangeplant. De werken nemen ongeveer 10 dagen in beslag. 

Tijdens de werken worden niet alleen nieuwe planten aangeplant, ook worden beschadigde of niet aangeslagen vaste planten vervangen.

Het gaat daarbij om de vervanging van meer dan 24.500 vaste planten door aannemer De Jonghe. In het najaar van 2021 werd door het studiebureau Atelier Gras en de dienst Groene Ruimte reeds beslist deze planten te vervangen. Die vervanging werd uitgesteld naar het najaar van 2022.

Verder werd vastgesteld dat verschillende planten minder droogte- en zonneresistent zijn dan oorspronkelijk gedacht. Door de extreem droge zomers van de afgelopen jaren zijn sommige planten daarom toch kapot gegaan ook al hebben ze veel water gekregen. Ook deze planten zullen daarom vervangen worden. In samenspraak met aannemer De Jonghe, studiebureau Atelier Gras en verschillende leveranciers van planten werd een aangepaste lijst van vaste planten opgesteld met planten die het beter doen in zonnige, droge omstandigheden.

De middenberm zal bovendien op een andere manier worden vormgegeven, de planten zullen in grotere groepen samengebundeld worden en er wordt een grasomranding geplaatst tegen de boordsteen. Dat geldt zo voor alle middenbermen, behalve deze ter hoogte van de ovonde en het station. Daarbovenop werden ook enkele nieuwe planten/heesters gekozen, onder andere drie rozensoorten, wintergroene heesters en bloeiende halfheesters. Het planten van rozen heeft ook al gewerkt op publiek domein in andere gemeenten.

De werken zullen de komende weken worden uitgevoerd met het oog op een bloeiende middenberm in het voorjaar.

Het vervangen van bomen en heesters heeft wel al plaatsgevonden.

“De voorbije jaren is gebleken dat het concept van de aanplant niet aanslaat. De extreemdroge en warme zomer hebben bovendien nog meer planten kapot laten gaan. In samenspraak met de partners zijn we tot een lijst van nieuwe planten gekomen die meer droogte- en zonneresistent zijn. De aanplant van onder andere drie rozensoorten zal het beeld kleuriger maken. Ook de groepering van de andere planten moet leiden tot een voller beeld. Alle betrokken partners werken samen om te zorgen voor een mooie middenberm.”


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder