Sla navigatie over

Klimaatactieplan voor 40% minder CO2 uitstoot in Eeklo

Klimaatplan is noodzakelijk maar scherpe kantjes zijn geen garantie tot slagen. Open VLD pleit voor 'ambitie met zin voor realiteit' en kon deze doelstelling tijdens het anderhalf jaar werk configureren door het attent opvolgen van dit plan. Meermaals moest Open VLD het enthousiasme confronteren met realiteit zonder de lat der ambitie te verlagen.

We zijn het er allemaal over eens, zonder degelijke visie en een duurzaam beleid, energiebesparing en investering in duurzame energie maken we onze wereldbol niet gezonder of terug leefbaarder zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog een toekomst hebben. Het is dan ook duidelijk dat de tijd dat 'de groenen' alleen voor verandering zorgden ver achter ons is. De beheersing van ons klimaat is een partijoverschrijdende thema waar ieder van ons een verantwoordelijkheid in heeft.

Open Vld bedankt voor verbod op stofzuiger en wegentaks om door Eeklo te rijden!

Tot een week voor definitieve tekst heeft Open Vld bijgestuurd want sommige voorstellen waren onrealistisch. Zo werd het voorstel om de stofzuiger te vervangen door de veegborstel geschrapt. Ook de opdringerigheid om van elke Eeklonaar een vegetariër te maken werd genuanceerd. Open Vld is er immers van overtuigd dat een duurzaam beleid niet noodzakelijk het individu in een keurslijf moet duwen!

Ook de invoering van een nieuwe taksen of prijstoeslagen is voor Open Vld een stap te ver. Open Vld pleit voor verregaande sensibilisering door aanmoediging of motiverende subsidies in plaats van bestraffing met nieuwe belastingen. Dus ook het voorstel om 1 euro te laten betalen aan al wie met de auto door Eeklo rijdt is voor Open Vld een euro teveel.

Klimaatplan met "gezonde ambitie"

Open Vld heeft samen met de administraties en werkgroepen en haar coalitiepartners een realistisch Klimaatactieplan met gezonde ambitie gemaakt. Ondanks dat we streven naar 40% CO2-vermindering voorziet dit plan meer, een energiebesparing van 327.041 MWh (in plaats van 159.996 MWh) en een CO2 -besparing van 78.683 ton (ipv 44.358 ton) en dat in een haalbaar programma zonder extremen. We hebben zelfs nog een marge om bij te sturen indien nodig want dit plan zal zowat jaarlijks een update moeten krijgen omdat we nu eenmaal leven in een tijd waar technieken, ook deze op gebied van duurzaamheid, zo snel evolueren dat ideeën van gisteren al verouderd kunnen zijn. De goedkeuring van het Klimaatplan is dus een goede zaak maar de weg naar succes is elke dag weer opnieuw een uitdaging. Open VLD is bereid daar aan mee te werken!

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder