Sla navigatie over

Groene stroom kleurt rood, althans de prijs ervan

Het elektriciteitsverhaal is een heel complexe materie en te ingewikkeld om in een kort artikeltje uit de doeken te doen. De prijs die u voor elektriciteit betaalt bestaat uit 2 delen, namelijk het effectieve energieverbruik en anderzijds de distributiekosten om de elektriciteit te transporteren tot aan je woning. De stijging komt er door aanpassing van de distributiekost waarbij de kostprijs voor de groene stroomcertificaten die in het verleden, onder Vlaams socialistische bevoegdheid, werden toegekend aan personen en bedrijven die groene stroom opwekten. Vooral van de massale plaatsing van zonnepanelen moeten wij nu het gelach betalen. Zo'n 850 miljoen euro aan subsidies moet terugbetaald worden en dat zullen we met z'n allen voelen.

Met de nieuwe prijzenpolitiek van de Vlaamse regering die als hoofddoel heeft kosteneffectief te werken, dat wil zeggen dat de kostprijs die u vandaag betaalt de reeële kostprijs is zodat er geen verdere schulden meer opgebouwd worden, moet een verdere stijging gevrijwaard worden. Alhoewel, nu zijn maar een deel van de opgebouwde schulden, met name 2008 en 2009 voor een totaal van 110 miljoen in rekening gebracht. Er wacht dus nog een inhaalbeweging van meer dan 700 miljoen.

Goed nieuws voor de inwoners van onze regio; Aangezien de prijzen niet overal dezelfde zijn komt de Oost-Vlaming er in het algemeen goed vanaf met een stijging van slechts 4% terwijl het Vlaams gemiddelde een 8% bedraagt. Toch moeten we ons afvragen of de huidige gevolgde methode wel de juiste en eerlijkste is voor iedereen.

Introductie slimme meters; Momenteel wordt er voor de consument getarifeerd volgens effectief gebruik en dat is een goede en eerlijke zaak. Hoe minder elektriciteit je verbruikt hoe voordeliger de rekening zal zijn. Voor de prosumenten, dat zijn de klanten die niet alleen consumeren maar ook zelf energie op het net steken via bvb zonnepanelen, is het systeem niet zo eerlijk omdat deze binnenkort een forfaitaire prosumentenbijdrage zullen betalen. Dat wil zeggen dat zij die veel stroom produceren te weinig zullen betalen en zij die enkele zonnepanelen liggen hebben (de meeste gewone huishoudelijke prosument) teveel.
Alleen een plaatsing van een slimme meter bij alle prosumenten zal een eerlijke en rechtvaardige taxatie mogelijk maken vandaar dat de invoering van deze meter die zowel het verbruik als de productie registreert voor iedereen de meest eerlijke vorm is van taxatie van ons elektriciteitsgebruik.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder