Sla navigatie over

Open Vld boos: er komt geen ondergrondse centrumparking voor Eeklo

Open Vld is boos... Het nieuwe schepencollege van SMS-NVA-CD&V heeft beslist dat er geen centrumparking komt in Eeklo.  Daarmee legt het schepencollege een beslissing van de gemeenteraad naast zich neer en is de Eeklose democratie tenietgedaan. 
Wie Open Vld zegt, zegt RING, zegt Centrumparking, zegt economie en minder belastingen
Geen centrumparking voor Eeklo is een aanslag op de lokale handel en al wie wil investeren in een economisch centrum en een breuk met de beloftes die aan de Eeklose handelaars gedaan zijn om een parkeervrije markt permanent in te richten.  Ik zie een dossier die gerealiseerd kon worden in 2024 en een nieuwe impuls en potentieel zou betekenen in rook opgaan.  Met Open Vld in het bestuur zou deze keuze nooit gemaakt zijn.
Een dossier waar jaren aan gewerkt is werd in de prullenmand gegooid.
Open Vld heeft jaren gevochten om een centrumparking in Eeklo mogelijk te maken.  Die was ook zo goed als verworven op de site van Decora.  Het project was zo concreet dat Dreamland moest verdwijnen uit Eeklo en er intense onderhandelingen waren met de nieuwe eigenaar van de site met het voornemen om een parking van 180 plaatsen ondergrondse plaatsen te realiseren. Na de bestuurswissel waarbij Open Vld gedumpt werd en vervangen door NVA en CD&V zette Open Vld een punt op de agenda dat (met uitzondering van de Groen-fractie) unaniem door de gemeenteraad werd goedgekeurd. (Zie bijlage) Zo dachten we dit dossier te verankeren met Eeklo. Maar de nieuwe meerderheid maakte in tegenstelling met de belofte aan de gemeenteraad en de bevolking nooit werk van dit dossier en liet de privé-investeerder wachten op Godot. 

Bevolking, ondernemers en bezoekers belogen...
Vandaag lijkt de Eeklose bevolking en de Eeklose handelaars belogen door de nieuwe bestuursmeerderheid. Hoe kan je nog vertrouwen op een beleid als men hun eigen goedgekeurde gemeenteraadsbesluiten niet naleven?  Er werd een belofte gemaakt om de parkeerplaatsen die verdwijnen op en rond de nieuwe Markt te compenseren in de onmiddellijke omgeving maar ook zover komt het niet.  
Alternatief zonder betekenis
Dat men de verloren parkeerplaatsen gaat compenseren met de Zuidkaai, De Kaaistraat en JF Willemsplein is onzin.  Bij herinrichting van de Zuidkaai gaan tientallen parkeerplaatsen verloren, de rijkswachtkazerne was voorzien als buurtparking en personeelsparking voor stadsmedewerkers in centrum en op de Zuidkaai.  Al die locaties samen compenseren nog niet wat op de vroegere Decorasite verloren is gegaan. Ook een herinrichting van JF Willemsplein met meer groen kan onmogelijk meer plaatsen beschikbaar maken dan deze die er vandaag zijn.  Men bedot de mensen dus opnieuw en doet het aantal parkeerplaatsen in Eeklo drastisch afnemen.  Ook de adviesraden moesten het nieuws lezen in de krant.

Gemiste kans van de eeuw
Met andere woorden de nieuwe bestuursmeerderheid maakt een grote fout. Iedereen weet dat je pas comfortabel kan wonen en de lokale handel alle kansen kan geven als er voldoende parkeerplaatsen zijn.  Kijk naar het voorbeeld van de Kruger.  Bovendien zorgen deze parkeerplaatsen nog eens voor belangrijke inkomsten voor de stad.  Een ondergrondse parking zou zichzelf terugbetalen op 10 jaar! Wie stopt met investeren om budgettaire redenen in iets wat geld zal opbrengen is niet goed bezig.  
Na de afbraak van De Leeuw, het 35 jaar tegenhouden van de Ring begaat Eeklo alweer een vergissing die nog decennia zal nazinderen. Alweer een kans gemist om Eeklo naar een niveau te tillen die toonaangevend is voor onze regio en het Meetjesland.  Open Vld blijft erbij dat alleen een investeringsbeleid op basis van een goed beleidsplan een toekomst kan geven voor Eeklo.  Die ambitie lijkt voor SMS-NVA en CD&V geen prioriteit meer. Open Vld kan dit alleen betreuren en is er zeker van dat de Eeklonaars meer en beter verwachten van hun stadsbestuur! 
Bijzonder gevaarlijk precedent
Tot slot maakt Open Vld zich zorgen.  In de gemeenteraad van oktober 2021 werd niet alleen de centrumparking verankerd met een gemeenteraadsbesluit. Ook de belastingtarieven werden op voorstel van Open Vld bevroren.  Zal SMS-NVA-CD&V binnenkort ook deze belofte laten sneuvelen en zal de Eeklonaar binnenkort meer belastingen moeten betalen voor minder beleid?
De centrumparking was dichterbij dan ooit, de plannen zijn klaar, de prijs was bepaald, enkel de keuze voor het aantal verdiepen, 60,120 of 180 parkeerplaatsen moest nog gemaakt worden en de samenwerking met de privépartner opgesteld Die wacht al meer dan een jaar wacht op groen licht van de stad, en verloor ondertussen vele euro’s dankzij de besluiteloosheid van het Eeklose stadsbestuur.
Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder