Sla navigatie over

Eeklo investeert in milieuvriendelijk wagenpark

Het is het tiende aardgasvoertuig voor stadsdiensten

Het wagenpark van de stad Eeklo wordt verder uitgebreid met een aardgasvoertuig, met name een containervrachtwagen 26 ton van het merk Iveco (type Stralis CNG - 300 din PK vermo-gen - E6 euro-emissienorm). Dit voertuig vervangt een sterk vervuilende dieselcontainer-vrachtwagen uit 1996. De vrachtwagen zal voornamelijk worden ingezet voor het containerpark van de stad en voor doorgaans binnenstedelijk vervoer van de diensten Groen en Wegen. Het is inmiddels het tiende CNG-voertuig dat de stad in gebruik neemt sedert 2011 en het tweede voertuig dat via Eandis wordt aangekocht.

In de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen en de overstap naar een duur-zame vloot opteerde de stad Eeklo reeds eerder voor de aankoop van CNG-voertuigen. Het gaat om volgende voertuigen:

  • Vier kleine bestelwagens Opel Combo, die voornamelijk worden gebruikt door werk-controleurs van de technische- en de groendienst
  • Vier bestelwagens met open laadbak Iveco Daily, in gebruik bij de groen- en wegen-dienst en de opnetploegen
  • Een gesloten bestelwagen Iveco Daily, gebruikt door de groendienst.

CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of samengeperst aardgas. Dat is niet te verwarren met LPG, een minder milieuvriendelijk restproduct uit de bewerking van aardolie. Eeklo was al snel overtuigd van de ecologische en financiële voordelen van CNG. Zo is er 95 % minder uit-stoot van fijn stof, 50 % minder stikstofoxiden (NOx) en 30 % minder geluid dan bij benzine. Daarnaast biedt rijden op aardgas een effectieve besparing van 50 % op de brandstofkosten. De aankoopprijs van de voertuigen is vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig.

Deze aankoop is tot stand gekomen samen met netwerkbeheerder Eandis, dat fungeerde als aankoopcentrale voor de aankoop van het voertuig. Ook voor het voorlopig beperkte aantal publieke gastankstations bood Eandis al eerder een oplossing. Zo is er een privé CNG-vulstation geplaatst op het terrein van de stadsdiensten. Het gaat om een zogeheten ‘slow fill’-station, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan een voertuig op vier uur tijd worden volgetankt. De bouw van de vulstations wordt ondersteund door Eandis.

Het wordt ook uitkijken naar de komst van het eerste en tot nog toe enige CNG-tankstation dat momenteel op de Leopoldlaan opgetrokken wordt. Daar zullen wagens sneller getankt kunnen worden en dat is geen overbodige luxe wanneer je meer dan 10 CNG-voertuigen in je wagen-park hebt.

Samen naar duurzame mobiliteit

In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Al die voertuigen samen zijn elk jaar goed voor 56,4 miljard kilometer rijden en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof zo veel mogelijk te reduceren, moet worden gezocht naar duurzame alternatieven.

Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer wagenpark, is de vervanging van voertuigen op benzine en diesel door elektrische voertuigen (interessant voor een kleine actieradius) of voertuigen op samengeperst aardgas (CNG - interessant voor een grotere actieradius).

Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en wil onder meer de lokale besturen op haar werkgebied daarin aanmoedigen en ondersteunen. Eandis biedt de lokale besturen hulp bij studies rond mobiliteit en wagenparken, organiseert gezamenlijke aankooptrajecten voor voertuigen en plaatst oplaadinfrastructuur en vulstations.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder