Sla navigatie over

Eeklo bestrijdt energiearmoede met wind

EEKLO INVESTEERT IN WINDTURBINE AAN DE HUYSMANSHOEVE

Stad Eeklo investeert € 25.000 in de coöperatieve windturbine van Ecopower en Volterra aan de Huysmanshoeve. Met de investering wil de stad gezinnen die het moeilijk hebben met het betalen van hun energiefactuur en in energiearmoede dreigen terecht te komen op een duurzame manier ondersteunen.

Via de investering worden 100 aandelen ter waarde van € 250 uitgeleend aan 100 gezinnen voor wie dit een te grote investering is. Zo kunnen ook zij lid worden van Ecopower, profiteren van de hernieuwbare burgerstroom van deze coöperatie en van een structureel lagere energiefactuur genieten. Deze maatregel werd de voorbije maanden verder uitgewerkt samen met enkele inwoners van Eeklo. Zij brachten drempels in kaart om in te stappen in dit aanbod, zoals informatie op mensenmaat, duidelijk weten bij wie men terecht kan,…en gaven ideeën over hoe het beter kan. De stad gaat met hun aanbevelingen aan de slag om dit aanbod zo snel mogelijk te lanceren.

Door te investeren in hernieuwbare en betaalbare energie wil de stad Eeklo een antwoord bieden aan de huidige energiecrisis voor de inwoners. Het wordt voor meer en meer inwoners moeilijk om de energiefactuur te betalen terwijl grote energiebedrijven woekerwinsten boeken. Eeklo wil werken aan gelijke kansen en drempels op het gebied van hernieuwbare energie wegwerken voor al zijn inwoners in deze uitdagende periode van crisis.

Hiervoor werkt de stad samen met burgercoöperatie Ecopower. Hun installaties die hernieuwbare stroom produceren zijn 100% in handen van burgers doordat ze via een aandeel rechtstreeks kunnen investeren. De opgewekte stroom wordt verkocht aan de kostprijs, niet aan groothandelsmarktprijs. Dit maakt Ecopower vandaag meer dan 30% goedkoper dan de meeste energieleveranciers waardoor ze zelfs een klantenstop moesten invoeren. Via de investering in de windturbine aan de Huysmanshoeve wil de stad deze goedkopere, hernieuwbare stroom toegankelijker maken voor de inwoners van Eeklo, ook voor wie geen budget heeft om te investeren.

Ecopower is momenteel de enige uitbater van een Eeklose windturbine die zich aan het gemeenteraadsbesluit houdt van minimaal 50% rechtstreekse burgerparticipatie en een meerwaarde creëert voor de inwoners van Eeklo.

Schepen Filip Smet: “De stad Eeklo zet een nieuwe stap in haar sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Een primeur ook in Vlaanderen en binnen het Europees project Power Up. Dankzij de participatie in de windturbine kunnen we gericht gezinnen helpen die geconfronteerd worden met energiearmoede. Dankzij het creëren van sociale aandelen krijgen deze gezinnen toegang tot de hernieuwbare energie die lokaal geproduceerd wordt. Deze energie is ook goedkoper dan deze van de meeste energieleveranciers. Zo zorgen we voor een structurele aanpak om de energiefacturen te verlagen voor die gezinnen.”


Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder