Sla navigatie over

Alle Eeklonaars mede-eigenaar van een windturbine!

Christophe De Waele: "“Inzake hernieuwbare energie is Eeklo altijd een pionier geweest. Sedert jaar en dag nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en promoten we de ontwikkeling van duurzame energieproductie waarbij de burgers mee kunnen participeren. We worden dan ook dé energiestad van Vlaanderen genoemd. Met binnenkort 23 windturbines op ons grondgebied zijn we bovendien een voorbeeld voor vele steden en gemeenten. Dankzij Zefier, Luminus en het engagement van het Eeklose stadsbestuur kan elke Eeklonaar ‘Zo-Fier’ zijn om mede-eigenaar van een windturbine in de eigen achtertuin te zijn.”

Eeklose windturbine deels in handen van de Eeklonaars: Luminus en Zefier, een gemeentelijke holding met participaties in milieuvriendelijke energieproductie, hebben vandaag Zo-Fier nv opgericht, een gemeenschappelijk filiaal dat zich gaat toeleggen op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie in de 168 Vlaamse gemeentes, waaronder, en als eerste in Eeklo. Deze gemeentes krijgen voortaan de mogelijkheid om strategische partnerships aan te gaan in windturbineprojecten die door Luminus in hun gemeente worden ontwikkeld. Luminus bezit een participatie van 55% in Zo-Fier. Zefier heeft 45% in handen.

Burgerparticipatie Luminus en Zefier willen samen projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij zo veel mogelijk betrekken. Zefier is reeds actief in 168 gemeentes, goed voor 4,2 miljoen inwoners of 65% van de Vlaamse bevolking. Zefier is zo meteen de grootste, onrechtstreekse burgercoöperatie. Via de participatie van Zefier in Zo-Fier zullen de gemeentelijke aandeelhouders van Zefier voortaan kunnen participeren in windprojecten van Luminus in hun gemeente.

Met 4,2 miljoen inwoners of 65 % van de Vlaamse bevolking is Zefier de facto de grootste onrechtstreekse burgercoöperatie. Eind 2020 participeerde Zefier in 87 operationele windturbines met een nominaal vermogen van 275,80 MW en in 72.408 zonnepanelen met een geïnstalleerd piekvermogen van 20.897,71 kWp. Het sterke aan dergelijke initiatieven is dat een deel van de opbrengst van de windturbines terug in handen komt van de gemeenten die participeren in Zefier.

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder